Wermikulit - właściwości i zastosowanie

2018-11-16
Wermikulit - właściwości i zastosowanieWermikulit to przetworzony mineralny materiał często wykorzystywany jako dodatek do podłoża w kontekście uprawy roślin. Wermikulit jest powszechnie używany ze względu na jego właściwości:
- Doskonale absorbuje wodę dzięki czemu pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność w doniczce.
- Zwiększa swoją objętość pod wpływem ciepła przez co spulchnia ziemię co przekłada się na większą ilość powietrza w doniczce.
- Zatrzymuje nawozy, przez co roślina może dłużej korzystać  z nawozu który jej podajemy.  

Jak pozyskiwany jest wermikulit?

Wermikulit jest wykopywany w formie skały a następnie eksfoliowany w temperaturze 900 -1100°C. Zjawisko zwiększania objętości wermikulitu można porównać do procesu prażenia Popcornu, woda uwięziona wewnątrz pod wpływem temperatury zaczyna parować przez co surowy wermikulit zwiększa swoją objętość nawet o 11-15 razy.  

Patrząc na wermikulit w dużym przybliżeniu można zobaczyć że składa się on z wielu bardzo cienkich warstw, to dzięki właśnie takiej strukturze wermikulit zawdzięcza swoje właściwości chłonne. Po czasie wermikulit traci swoje właściwości, warstwy z których się składa ulegają rozpadowi przez co wermikulit nie nadaje się do użytku jako niezależne podłoże.  

Wbrew powszechnie powielanym mitom wermikulit nie jest obojętny dla podłoża, wraz z jego rozpadem uwalnia ona magnez oraz żelazo, które w małych ilościach są bardzo pożyteczne dla rośliny. Wermikulit posiada również swoje PH, które waha się pomiędzy 6-9 PH najczęściej jednak ma odczyn zasadowy czyli bliżej 6 PH.  

Wermikulit dzięki doskonałej chłonności i sterylności bardzo często jest używany do ukorzeniania klonów i do wysiewu nasion.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel